Kik a nyertesek? – 2

Aki ott volt a díjátadáson, az már tudja, a pályázók közül kik lettek azok, akik elvihették a díjakat. Akik nem voltak ott, azoknak most mondjuk el, ki lett a második!

A pályázat második helyezettjének a zsűri olyan írást választott, ami egy pár perces óvodai jelenetet örökít meg. A rövid történéssor az ovi udvarán zajlott, a szerző véletlen tanúként szemlélte. Írásában érzékletesen közvetíti a látottakat, illetve annál is többet: kiemelve azokat az apró részleteket, amelyek fölött a felületes szemlélő elsiklana. Mint egy filmben a vágások, úgy vezetik az olvasó figyelmét a rövid eseménysor egy-két mondattal megjelenítve kiragadott elemei. Ezzel világít be, egy, amúgy teljesen hétköznapi jeleneten keresztül, az írás, az óvodás gyerekek sajátosságaiba, érzéseibe, viselkedésébe, és láttatja azt a szinte észrevétlen ráhatást, amit a pedagógusnak a történéshez kapcsolódó reagálása jelent.

A pályamű értékes jellegzetessége, hogy nem értelmez, nem magyaráz, a mondanivalója az élményen keresztül hat, pont úgy, ahogy azt a pályázat kiírásakor elképzeltük: szórakoztatva”tanít”.

Az írás, amelyik a szerzőjét a második díjhoz hozzájuttatta, nem más, mint a

pályamű. A számra kattintva bárki rögvest meg is győződhet a zsűri döntésének helyességéről, – ha eddig még nem olvasta volna ezt az írást: „Kukásautó”.

A szerző PAPPNÉ KORONCZAY ZSUZSANNA, nyugdíjas tanítónő és német nyelv tanár Dunaújvárosból. Jóval elmúlt már 40 éves, mikor egészen más területről pályát módosított a vágyott irányba. Pedagógus diplomáit munka és család mellett szerezte, majd nyugdíjba vonulásáig örömmel és odaadással tanított, a gyerekek felé sok megértéssel és nagy szeretettel fordulva. Írással nyugdíjasként, a pandémia miatti bezártság ideje alatt kezdett foglalatoskodni. Ez segítette a nehéz időszak átvészelésében, és tanította meg arra, hogy a saját élményeiből, életeseményeinek emlékeiből merített témák megszólaltatása felszabadító, és mások számára is élményt, hasznos tudást is jelenthet. Így aztán az írás a pandémia után is fennmaradt az életében, hobbiként. Néhány novellája nyomtatásban is megjelent már. Közel 60 írása közül a jelenlegi pályaműve az egyik kedvence.

A zsűri is meglátta benne az értéket!

díjátvétel Óbuda-Békásmegyer polgármesterétől,
dr. Kiss Lászlótól

Gratulálunk a sikerhez !

Kapcsolat

Írj nekünk: