Mi fán terem?
-projektünkről–

Mindenki tudja, hogy létezik óvoda. Azt is, hogy kisgyerekek járnak oda. Meg hogy ott barátkoznak, játszanak. Kapnak ebédet, délután alszanak. Onnan mennek iskolába. 

Szóval mindenki tudja, hogy mi az az óvoda.

Tényleg?

Mivel telik a nap? Kik dolgoznak ott? Minek is kell oda járni? Miért szalad örömtől repesve a bejárata felé az egyik gyerek és miért vonakodik dühös vagy szomorú könnyeit ontva a másik? Most akkor jó ez a gyerekeknek vagy inkább megpróbáltatás?

Tulajdonképpen mi folyik az óvodában?

Úgy döntöttünk, teszünk érte, hogy ez minél inkább kiderüljön, minél többek számára.

Szeretnénk elérni, hogy jobban értse az óvodát, akinek dolga akad vele.
Hogy lássa, hogyan zajlik ott az élet, és mivégre szorgoskodnak az ott dolgozó felnőttek.
Hogy mi szüksége van az ovira a társadalomnak, és hogyan tud vele együttműködni.
Hogy mik az értékei és mik a nehézségei.
Mit rejt a múltja és mit ígér a jövője.
Miért lehet becsülni, szeretni és támogatni, mivel érdemelheti ezt ki.

Mi, az Óbudai Mesevilág Óvoda, egy vagyunk a sok-sok budapesti óvoda közül. Az óbudai hegyek és a Duna között álló panel városrész négy épületében éljük mindennapjainkat a gyerekekkel. Immár több mint negyven éve. És reméljük, ez még sokáig így is lesz!

Ezért vágunk bele, hogy megmutassuk, mi is folyik az óvodában. Remélve, hogy az óvoda árnyaltabb megismerése lehetőséget ad a még nagyobb összhangban való együttműködésre. A gyerekekkel, a családokkal. Házon belül egymással. A fenntartóval, a partnereinkkel. És ami nagyon fontos nekünk : a jövőbeni munkatársainkkal!

Eszünkben sincs bárkit kioktatni. „Mi folyik az óvodában…” projektünk keretében olyan programsorozatot terveztünk el, ami élményeken keresztül közvetít információkat, vagyis úgy tájékoztat, hogy közben szórakoztat is. Akár minket is, mire megvalósítjuk. Biztosak vagyunk benne, hogy az érdekesség, a derű, adott esetben a humor jobb tanítómester bárminél.

Ebben a programsorozatban számítunk az érdeklődők aktív közreműködésére. Ki fogunk írni egy pályázatot, amelynek keretében óvodai élményekről szóló történeteket várunk. A nyertes pályaműveket közzé is tesszük, hogy ne csak mi alakítsuk az óvodákról kirajzolódó képet, hanem szélesebb körből merített tapasztalatok is szerepet kapjanak benne.

Közel hatvanan vagyunk, akik a program kialakításában és megvalósításában részt veszünk. Többségében az óvodánk munkatársai, de mint ahogy Micimackó történetében Nyuszi, mi is támaszkodtunk „barátaink és üzletfeleink” segítségére. Most pedig még hívjuk, és várjuk programjainkban való közreműködésre a többi óvoda házanépét is kerületünkben, Budapesten, sőt az ország bármely pontján!

Tegyük nyilvánvalóvá és közhírré, amit a népszerű könyv szerzője (R. Fulghum) így fogalmazott :

„Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes.
Azt, hogy hogyan éljek, mit tegyek, mind az óvodában tanultam meg. Az egyetemen a bölcsesség nem volt különösebb érték, az óvodában azonban annál inkább. Íme, amit ott tanultam:
Ossz meg mindent másokkal!
Ne csalj a játékban!
Ne bántsd a másikat!
Mindent oda tegyél vissza, ahonnét elvetted!
Rakj rendet magad után!
Ne vedd el a másét!
Kérj bocsánatot, ha valakinek fájdalmat okoztál!
Evés előtt moss kezet!
Húzd le a vécét!
A frissen sült sütemény és a hideg tej tápláló.
Élj mértékkel!
Mindennap tanulj, gondolkodj, rajzolj, fess, énekelj, táncolj, játssz és dolgozz egy keveset!
Délutánonként szundíts egyet!
A nagyvilágban óvatosan közlekedj, fogd meg a társad kezét és ne szakadjatok el egymástól!
Ismerd fel a csodát!”

Tartson velünk, akinek erre visz az útja.

Kapcsolat

Írj nekünk: