Pályázat óvodai történetekről

Az Óbudai Mesevilág Óvoda márciusban pályázatot hirdet "Mi folyik az óvodában..." címmel

Van olyan „varázs” kifestő könyv, amiben a megrajzolt figurákat vizes ecsettel kell átkenni, és ettől előtűnnek az addig nem látszó színek, megelevenedik a kép. Pályázatunk célja egy ilyen „varázslat” megvalósítása az óvodai élettel kapcsolatban.

Azt tapasztaljuk, hogy az óvoda belső világa a társadalom számára alig látható. Kevés gyerek válaszol a szülő „Mi volt ma az oviban?” kérdésére, mert óvodáskorban az eseménysorra való emlékezet és a szóbeli kifejezőkészség még csak alakulóban van. Az óvónő is legfeljebb az aznapi rendkívüli történésekről számol be az érkező családtagnak, tömören, a csoportszoba ajtajában, hazabocsájtáskor, „elbeszélgetős” fogadóórára pedig jellemzően évente adódik alkalom. Nincs osztályzat, ami jelezné, hogy épp hol tart a gyerkőc az elvárthoz képest a fejlődésben, és tankönyv, munkafüzet se, amibe belepillanthatna a család, és látná, min dolgozik éppen az ovi a gyerekekkel. Jó esetben van közösségi oldal, ahol a csoport aktivitásainak, a gyerekek aznapi alkotásainak fényképei elérhetők. A pedagógiai program nyilvános, ha van az ovinak honlapja, ott olvasható, és kiderülhet belőle az intézmény szemlélete, mire igyekeznek hangsúlyt fektetni, de hogy ez miként zajlik napról-napra, az kérdés marad. Az országos alapprogram célokat fogalmaz meg, utat mutat, ez a feladata, a nem szakmabeli azonban nehezen társíthatja ezeket konkrét tevékenységekkel, például, hogy az „anyanyelvi nevelés” mit-csinálást jelent a gyakorlatban. Nincs benne tehát semmi meglepő, ha a társadalom nem lát rá, mi is folyik az óvoda falain belül.

Pályázatunk célja, hogy segítsük élő kép kialakulását a közgondolkodásban az óvodáról.

Segítsük a tájékozódást azzal, hogy bepillantást nyújtunk az óvodai hétköznapokba, a gyerekek élményeibe, problémáiba, a csoportok tevékenykedéseibe, konfliktusaiba és  örömeibe, a pedagógusok és segítőik gondolkodásába, viselkedésébe, kommunikációjába,  dilemmáiba és sikereibe. Egy átlagos ovis gyerek az év legtöbb napján ébrenléti idejének majdnem kétharmad részét az oviban tölti. Hiszünk abban, hogy az óvodai életre való jobb, színesebb rálátás és megértés, segíti a családok együttműködését, gyermekeik nevelését otthon és az oviban egyaránt.

A pályázat keretében saját tapasztalatokat megjelenítő írásokat várunk, amelyek élményszerűen közvetítik, mi folyik az óvodában. Mit élnek meg az érintettek, mit ad az óvodai élet, milyen nyomot hagy, vagy milyet hagyott akár hosszú távon, amire még felnőttként is visszaemlékszik az ember. Az írások lehetnek rövid témamegjelölések is, de akár irodalmi szintű elmesélések is.

A pályázat keretében összegyűjtött anyagból kötet összeállítását és megjelentetését tervezzük.

Szándékunk szerint a közkinccsé tett valóságos történetek azt is megmutatják, milyen kreatív tevékenység az óvodai pedagógiai munka, és mekkora hatása, jelentősége lehet egy-egy gyermek életében. Reméljük, kedvet tud ébreszteni olyan fiatalokban, akik fontolgatják, hogy óvodai munkát válasszanak hivatásul. Azt is reméljük, hogy azoknak az óvodapedagógusoknak és óvodai dolgozóknak, akik rövidebb-hosszabb ideje helytállnak munkájukban, a történet gyűjtemény megmelengeti a szívét, és erőt, biztatást ad a folytatáshoz.

Kapcsolat

Írj nekünk: