Gyermekeink és a digitális világ

Új jelenség a „digitális autizmus”, a digitális eszközök korai túlzott használatával összefüggésben kialakuló sajátos – autizmussal élőkre jellemző vagy hasonlító – mentális állapot és viselkedésegyüttes. A probléma a gyermekek esetében megelőzhető, és tüneteinek jelentkezése is visszaszorítható megfelelő nevelési attitűddel és eszközökkel. Intenzív felvilágosító munkára van szükség ahhoz, hogy a szülők tisztában legyenek a „kütyűzés” veszélyeivel, az ezzel kapcsolatos saját felelősségükkel, és legfőképpen cselekvési lehetőségeikkel.

Az óvoda lehet az a terep, ahol sokat tehetünk a gyermekek fejlődését, mentális egészségét és ezzel együtt jövőjét befolyásoló ártalmak elkerüléséért.

A mi óvodánkban csoportokon túlmutató („összevont”) szülői értekezletek keretében próbáljuk felhívni a családok figyelmét a jelentős problémákra és tennivalókra. A Vízi Tagintézményünk vezetője, Baárné Fodor Éva vállalkozik arra, hogy összegyűjtse és közvetítse a fontos tudnivalókat  a szülők, és a kollégák számára is. Ennek a felvilágosító munkának egyik előadását tesszük most közzé, amivel segíteni szeretnénk azokat az óvodákat ahol erre a témára még nem alakult ki a családok érzékenyítésére megoldás. A video közös megtekintése alkalmat adhat arra, hogy érdemi beszélgetés, közös gondolkodás jöjjön létre az óvoda munkatársai és a szülők között, a korunkban kibontakozó probléma felelős kezelése érdekében.

Kapcsolat

Írj nekünk: