Büszkeségünk az ovink

Vajon a fenntartók mit értékelnek leginkább az óvodáikban? Ki tudják-e fejezni elégedettségüket a helyi és a szélesebb nyilvánosság előtt?

Minden pedagógus naponta megtapasztalja, hogy a teljesítmény visszajelzésének (pláne, ha hiteles és pozitív), a gyerekeknél micsoda óriási motiváló ereje van! Úgy gondoltuk, ráfér a tanév kezdetén az óvodák munkatársaira is az elismerés, a biztatás, a nevelési évhez való nekirugaszkodáshoz. Ezért aztán meg is kíséreltük ezt inspirálni…

Augusztus utolsó előtti napján megkerestünk minden óvodafenntartót egy felhívással1. Azt kezdeményeztük, dicsérjék meg a saját maguk által fenntartott óvodát/óvodákat – ha van miért! Fogalmazzák meg, mivel elégedettek, mire büszkék az adott intézménnyel kapcsolatban. Azt is kértük, hogy elismerő gondolataikat tegyék közzé, a helyben szokásos módon (weboldalukon, az óvoda ajtaján hirdetményként, a helyi újságban stb.), hogy a helyi társadalom is értesüljön az óvoda értékeiről, és arról, hogy az ovi „gazdája” odafigyel ezekre.

Egy nap múlva, értesítettük2 kezdeményezésünkről az összes óvodát, azzal, hogy ha megjelenik róluk egy nyilvános elismerés a fenntartójuktól, arról küldjenek nekünk egy fotót (és persze magát a dicséretet is).

Mindenkinek megírtuk, hogy a hozzánk beérkező fotókat és elismeréseket nyilvánosságra hozzuk a „Mi folyik az óvodában…” weboldalán, csokorba szedve, „Büszkeségünk az ovink!” című tablón.

Alább sorakoznak azok az intézmények, amelyek kezdeményezésünkre reagálva eljuttatták hozzánk az óvodájukat érintő elismerő nyilatkozatot. A tablón látható fotóra kattintva olvashatók ezek az írások.

Változatos a kép, van, ahol nem a fenntartó nyilatkozott, vagy nem valósult meg a helyi közzététel, de attól még a biztatás működhet!

Felhívásunkat 2304 óvodafenntartónak küldtük el, levelünket 914 (40%) címzett nyitotta meg (ami nagyon jó arány!). A tablónkra első körben 11 elismerés tudott felkerülni (ez 1,2%, az átlagos 2-4%-os várható hatékonyság helyett). A számok eltérése elgondolkodtató, és el is fogunk rajta gondolkodni, mert szeretnénk megérteni a jelenséget. Nagyon fontosnak tartjuk mérlegelni, mennyiben jelez fenntartói működési sajátosságot, aktuális társadalmi jellemzőt, vagy valamilyen meghatározó körülményt.

Annál inkább jár köszönet az együttműködésért mindazoknak, akik megtiszteltek bennünket azzal, hogy teljesítették a kéréseinket.

Örömmel olvastuk az érintett óvodákról szóló méltatásokat, és egyben gratulálunk is az elismerésükhöz!

Szeretnénk az itt látható tablót „nyitva tartani”. Tudjuk, az évkezdet a fenntartóknak is sok feladatot ad (idén különösen), ezért aki az elismeréssel a tabló első publikálását lekéste, vagy más ok miatt nem kapcsolódott be az akcióba, annak lehetőséget adunk, hogy bármikor csatlakozhasson még! Óvodájuk dicséretét és a helyi közzétételt bemutató fotót az

info@mifolyikazovodaban.hu

címünkre küldhetik.

Az elismerés nem csak szeptemberben jön jól, nem kell hozzá karácsony vagy pedagógus nap se. Csak jószándék.

A jó szó mindig hat: szárnyakat ad!

  1. a felhívással szóra kattintva olvasható a fenntartókhoz intézett levelünk ↩︎
  2. az értesítettük szóra kattintva olvasható az óvodáknak írt levelünk ↩︎

Kapcsolat

Írj nekünk: