Válaszok gyakorinak vélt kérdésekre

Gondolkodtunk olvasóink nézőpontjából, és összegyűjtöttük, szerintünk mire lehetnek kíváncsiak a pályázással kapcsolatban. Eltaláltuk?

Bizonyos kérdések feltételezésünk szerint többekben felmerülhetnek, mi ezeket már előre megválaszoljuk!

1. Több pályaművet is küldhet egy szerző?

Igen, örülünk, ha minél több és ennél fogva minél színesebb történet csokrunk lesz a pályázat végére. Ha egy szerző „viszi el” az összes nyereményt, akkor majd törjük a fejünket, hogy mitévők legyünk, de örülünk, hogy egy új írói tehetséget fedeztünk fel!

2. Pályázhat-e, aki egyébként is hivatásszerűen ír (író, költő, újságíró, stb.)?

A pályázati kiírásban említett „bárkiben” az irodalmárok is benne vannak. Számoltunk a kockázattal, hogy nekik könnyebb egy jó írást produkálni, mint a gyakorlatlan történetmesélőknek, de a pályázat olyan műfaj, amiben az eredményt díjazzák, nem az erőfeszítést. Ha jó egy írás, akkor jó, bármilyen sok vagy kevés fejtörést igényelt a létrehozása.

3. Mennyi az a 12 ezer karakter (betű+szóköz együtt), amit ne lépjen túl egy pályamű hossza?

A példa kedvéért: maga a 3. kérdés 92 karakter. Ennek a cikknek a hossza eddig (cím nélkül) 1032 karakter. A 12.000 karakter ehhez képest kb. 5 oldal lenne, ugyanilyen betűtípussal és ugyanilyen sorközzel, margóval.

No, de mi a helyzet a kézírással? Ott aztán széles a variációk lehetősége : betűméret, a lap kihasználtsága, sorköz stb. tekintetében, hiszen minden kézírás egyedi. Ám bárki kipróbálhatja, mit jelent a saját kézírása oldalszámban, ha befektet egy kis munkát! Ugyanis aki leírja a 3. kérdésünket annyiszor, hogy félig megteljen vele a lapja, akkor máris tudja, hogy ahányszor leírta, annyiszor 92 karakter nála egy fél oldal.

Amúgy talán feltűnt, hogy a pályázati kiírásban nem szerepel minimum elvárás, a terjedelemnek nincs alsó korlátja. Lehet egy írás nyúlfarknyi, ha fontos dolgot közvetít és frappáns (érthető és „átjön” a hatás), akkor jó!

4. Vonatkozik-e az anonimitás követelménye mindenre?

Vagyis szabad-e személy nevét szerepeltetni a pályaműben. Ebben azért kell egy kis finomítást tenni.

A megírt konkrét történet szereplőit szabad névvel szerepeltetni a műben, de a nevek legyenek megváltoztatva: ha a főszereplő kislány Piroska, nevezzük itt Erzsikének, és máris tettünk egy helyes lépést a diszkréció felé.

Előfordulhat valóságos személynév is, ha ez a történet megértéséhez szükséges. Például, ha valamilyen pedagógiai módszer alkalmazása során történt meg, amit leírunk, és az esemény más módszer használatakor nem fordult volna elő, akkor természetesen meg kell említeni a módszer megnevezését, ha a szerző nevét viseli, akkor is. Ha valakitől idézünk, akkor pedig kifejezetten kell nevet említenünk. Már csak a plágium elkerülése érdekében is ez szükséges, és úgy korrekt, ha nem ékeskedünk más frappáns gondolattával, mintha sajátunk lenne.

Felmerülhet késztetés az íróban, hogy elismerést, megbecsülést vagy köszönetet fejezzen ki olyan személy felé, akiknek valamiért hálás, vagy bármilyen okból meghatározónak érzi saját fejlődése, működése, vagy akár a leírt történet szempontjából. Ezekben az esetekben mérlegelni fogjuk a név említésének szerepét, és előfordulhat, hogy megkérjük a szerzőt, ebben az írásban, legyen szíves, mellőzze az egyébként szép és jogos gesztust.

5. Az első két díjban szereplő nyaralási lehetőség átváltható-e pénzre, ha a díjazott nem tud élni a lehetőséggel?

Sajnos nem. A lehetőség átadása családtagnak, ismerősnek, elképzelhető, hogy nem kizárt, de ez közvetítésünkkel egyedi egyeztetést igényel a szálláshelyet működtető céggel. Reméljük, azonban, hogy ilyen fel sem merül, és nyerteseink szép és kellemes hetet tölthetnek el a magyar tenger partján.

Jelen írásunkat a későbbiekben kiegészítjük, ha a továbbiakban ténylegesen felmerülő kérdések igényelnek közérdekű választ.

Íme itt a kiegészítés, ezúttal válaszok már valóban gyakran feltett kérdésekre:

6. Kell-e személyes adatokat megadni a pályázat beküldésekor?

Ekkor még nem. Első lépésben a kapcsolatfelvételhez elegendő számunkra a pályamű beküldéskor használt e-mai cím. Természetesen, aki postai levélben juttatja el hozzánk a pályázatát, annak a borítékra rá kell írnia a nevét és a levelezési címét.

Amikor lezajlott az előszűrés, akkor a beküldési elérhetőségen keresztül fogunk erről visszajelezni a pályázóknak. Az elfogadott írások szerzőinek küldünk egy nyomtatványt, amit kérünk majd kitölteni, és aláírva visszaküldeni. Ezen már fognak szerepelni személyes adatok.

7. Hová kell írni a jeligét?

A levélbe vagy a pályaműbe. Lényeg az, hogy az e-mailek megnyitása előtt azt ne lehessen a küldő címmel összekapcsolni. Sok embernek az e-mail címében szerepel a neve vagy annak egy részlete, így ha az e-mail tárgyában megjelenne a jelige, akkor nem lenne tartható, hogy a személyt és a jeligét csak az tudja összekapcsolni, aki jogosult nálunk az e-mail megnyitására.

Kapcsolat

Írj nekünk: