51.

- mesék az oviról sorozat -

Gólya, gólya

Egyszer régen jó pár évvel ezelőtt, két belevaló legényke járt az óvodánkban, unokatestvérek voltak. Családjaik mezőgazdasággal és állattartással foglalkoztak, így a fiúknak nem volt ismeretlen a növény- és állatvilág. Az egyik fiúnak kistestvére született, amit a másik kisfiú is szeretett volna. A maguk kis módján megbeszélték. (Mindketten erős tájszólással kommunikáltak.) A fiúkat nevezzük Péternek és Pálnak, mivel az esemény aratás idején történt. Így hangzott a történet:

– Te Péter ténylög született testvéröd?

– Persze kishúgom született. –

– Arandos?

– Oszt hát!

– Jó vóna nekem is egy kistesó!

– Hát Pál, beszöld meg a gólyával!

– Mén a gólya tud segíteni?

– Hát pesze, nem tudtad?

– Gólya hozza.

Pál elgondolkodott, hogy hol találkozhat Ő a gólyával. Hétvégén a nagybátyja kaszálni ment a rétre traktorral. Megengedte Pálnak, hogy elmenjen vele. Amint, a réten zötykölődtek a traktorban, Pál megpillantott egy gólyát, aki a traktor előtt keresett élelmet magának. Pál azonnal felkiáltott:

– Állj meg Z., állj meg gyosan!!!!!

Z. a nagybácsi meglepődött, hogy mi a baja ennek a gyereknek.

– Miért álljak meg Pál?

– Mondom Z. állj meg beszédem van a gólyával!

A nagybácsi megállt, mert már nagyon kíváncsi volt, hogy mit is szeretne Pál. Megállt a traktor, Pál kiugrott és nyakig érő lábaival eszét vesztve futott a gólya után! A gólya észrevette Pált és kicsit gyorsabbra vette lépteit. Pál pedig hangosan kiabált a gólya felé:

– Állj meg gólya! Állj meg! Hallod!!!!! Hozz nekem egy kistesót!

– Péternek is hozztá nekem is hozz!

A gólya megijedt és elrepült. Pál visszament a traktorhoz, Remélve, hogy a gólya meghallotta mit kért tőle. Nagybácsi megkérdezte:

– Mit csináltál Pál!

– Mit, mit megbeszéltem a gólyával hozzon nekem is kistesót!

Nagybácsi mosolyogva tisztázta a történteket.

Az óvodában az eseményről másnap mindenki értesült, mivel a nagybácsi hozta és elmesélte. A történet lezárásaként Pál boldogan újságolta Péternek, sikerült beszélnie a gólyával.

A gólya valamit mégis megérthetett a dologból, mert Pálnak nemsokára rá kistestvére született… Sőt nem is egy-egy testvérről van szó, mivel a „gólyának” köszönhetően, Péternek és Pálnak két-két testvére született, tehát összesen hat kisgyermek járt intézményünkben ebből a két családból.

Kapcsolat

Írj nekünk: