15.

- mesék az oviról sorozat -

Vajon mit csinál az óvó néni?

Amikor én ovis voltam meglepően sokszor láttam, mennyit dolgozik az óvó néni. Gyakran volt, hogy alvásidőben alvás helyett a takaró alól kukucskáltam és néztem mit csinál éppen, és pont ezért tudom, mennyi dolga van.

Nézzük az óvó néni egy napját: Reggel korán kel, elvégzi a dolgait, amit munka előtt meg kell csinálnia, hiszen ő is ember, családja van, és már indul is. Fél hétkor már bent van az oviban. Örömtelien várja a huncut kis gyerekek érkezését, és segít elválni a szüleiktől. Megbeszéli a fontos dolgokat a szülőkkel. Ha már mindenki megérkezett, indulhat a nap, hiszen nem telik el úgy nap, hogy ne tanulnánk valami újat. Mosdót használunk, itt is sok dolog van, amiben az óvó néni segített főleg a fejünkbe csalogatni, miért fontos a kézmosás. Az étkezések alatt a helyes evőeszközfogást, terítést, és hogy nem csámcsogunk és beszélgetünk az asztalnál. Hétköznapi dolgoknak tűnnek mégis sok gyakorlást igénylő feladatok. De egyáltalán nem ennyi a munkája, hisz ha nem lennének óvó nénik nem tudnánk számolni, nem ismernénk egy tonnányi mesét, nem tudnánk hintázni, rajzolni, mert bizony ezeket is ő tanította meg.

Ő tanított meg vágni az ollóval, színezni, ragasztani és cipőt kötni, koncentrálni a feladatra. Megtanította mennyire fontos a közös játék, az együtt töltött idő, a másoknak örömet okozni érzés, rengeteg mindent köszönhetek neki!

Mindennap más foglalkozást tartott valamilyen témakörben, alkottunk, játszottunk, mesét-verset tanultunk, beszélgettünk, tornáztunk, énekeltünk.

Te mit tanultál tőle? Emlékszel az első napra? Ki vígasztalt? Ki simogatott meg elalvás előtt? Ki bíztatott éveken át, hogy meg tudod csinálni? Mintha az anyukám lett volna napközben, amíg anya sajnos nem tudott velem lenni, mindig mindenben számíthattam rá.

Képzeljétek az oviban szerettem meg a gyümölcsöt is, minden nap más hozta a tízórait és az óvó néni játékosan szerettette meg velünk azokat, amikre akkor azt mondtuk nem szeretjük.

Így volt ez a reggelinél, ebédnél, uzsonnánál is. Nagyon szerettem udvarra járni, bár az öltözésnél is sokat kellett segítenie eleinte az óvó néninek. Alvásnál szerettem hallgatni, ahogyan mesél, majd simogatva altatott el minket.

Délután mindig megcsinálta a hajunkat, és sokat játszottunk. Így mindig hamar eltelt a napunk. Akkor még nem is gondoltam mennyi minden lesz fontos abból, amit mondott, és próbált megtanítani nekünk. Figyeltem a sok papírt, amiket tett ide-oda, írogatott, rendezgetett folyton, nem is gondoltam mennyi munkája lehet.

Sokszor használta nekünk bemutatásra a számítógépet, sok játékot készített, amit mindig nagy örömmel fogadtunk, de ezeket mind saját idejéből munkaidő után csinálta, vagy az oviban maradt, vagy otthon foglalkozott ezekkel. Hol matekos játékokat játszottunk úgy, hogy észre sem vettük, hol beszélgetetett velünk a környezetünkről, évszakokról, állatokról, növényekről, mindenféle témákról. Sokat énekeltünk, mesélt és verset tanított.

Mindig egyénileg segített nekünk a torna alatt is, a feladat lapoknál tudta kinek hogyan magyarázzon. Énekelt és játszott velünk, még akkor mi nem is sejtettük, hogy ezek mind kellenek ahhoz, hogy boldogulni tudjunk a suliban.

Számtalanszor alkottunk festettünk, rajzoltunk, színeztünk, vágtunk és mindet kitette, hogy megcsodálja mindenki és boldogan hoztuk haza. Sokat dolgozott az ovis műsorokon, imádtunk szerepelni, táncoltunk, énekeltünk, verset mondtuk, sokat nevettünk, de a ballagáskor sokat sírtunk is. Tudtam jól mennyit dolgozott értünk, mégsem tudom neki megköszönni elégszer, hogy ilyen jó volt hozzám. Bele se merek gondolni, otthon mennyit dolgozhatott, hiszen mellettünk esélye sem volt verset, mesét keresni, sokat nyomtatott is nekünk, programokat szervezett, mindig volt valami dolga. Sokszor ment bevásárló túrára, hozta a kincseket, amikből aztán alkottunk. Bizony nagyon sok dolgot csinál nap, mint nap az óvódában.

Ez az óvó néni egy napja. De az óvó néni élete ennél is bonyolultabb!

Nagyon sok dolgot meg kell tanulnia, el kell készítenie, meg kell vennie, házimunkáit kell csinálnia, a családdal kell lennie, számítógépen kell dolgoznia, és ezt mindennap meg kell tennie!

EZÉRT SZERETNÉM, hogy MINDENKI MEGBECSÜLJE AZ ÓVÓ NÉNIK MUNKÁJÁT!

EZÉRT SZERETNÉM, hogy MINDENKI TÁMOGASSA ŐKET!

Kapcsolat

Írj nekünk: